Τετάρτη 18 Ιουνίου 2008

ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΕΛΠΙΔΑ;

"Το πλοίο της Greenpeace βρίσκεται στις Βόρειες Κυκλάδες για να χαρτογραφήσει την Ποσειδωνία. Το θαλάσσιο αυτό φυτό δημιουργεί θαλάσσια λιβάδια, αντίστοιχα με τα δάση της στεριάς. Μέσα σε αυτά βρίσκουν προστασία πάνω από 1.200 διαφορετικά είδη, ενώ ταυτόχρονα ως φυτό φωτοσυνθέτει, απορροφώντας διοξείδιο του άνθρακα και απελευθερώνοντας οξυγόνο.
Τα ευπαθή λιβάδια της Ποσειδωνίας απειλούνται από ανθρώπινες δραστηριότητες, και παρά το γεγονός ότι προστατεύονται από συμφωνίες και νομοθεσίες, στην Ελλάδα απειλούνται από την έλλειψη χαρτογράφησης, όπως τα δάση από την έλλειψη Εθνικού Δασολόγιου.
Η χαρτογράφηση τμήματος της Ποσειδωνίας στην περιοχή των Βόρειων Κυκλάδων, είναι ένα ακόμα βήμα στα πλαίσια της εκστρατείας της Greenpeace για δημιουργία Θαλάσσιων Καταφύγιων, τα οποία θα καλύπτουν το 40% της θάλασσας. Στην προσπάθεια αυτή σας χρειαζόμαστε δίπλα μας.
Για την χαρτογράφηση η Greenpeace έχει διαθέσει το Arctic Sunrise και για τις 9 ημέρες που θα βρίσκεται το πλοίο στην περιοχή, υπολογίζουμε ότι το κόστος θα ξεπεράσει τα 45.000 ευρώ. H διανυκτέρευση και διατροφή πάνω στο σκάφος για όλη την επιστημονική ομάδα, το κόστος της μεταφοράς και διαμονής της στην ¶νδρο, η χρήση υποθαλάσσιας κάμερας, ηχοβολιστικού συστήματος του πλοίου, καταδυτικού εξοπλισμού, φουσκωτών σκαφών, η βοήθεια των εθελοντών της οργάνωσης και η ενημέρωση του κοινού, θα ξεπεράσουν τα 5.000 ευρώ."
Το παραπάνω μήνυμα το έλαβα απο τη Greenpeace. Μέσα στην κενολόγο φλυαρία των ημερών το θεωρώ πιό ουσιαστικό και πιό ικανό για να παράξει διάλογο.Και είναι τόσα τα πράγματα που δε γνωρίζουμε!...

5 σχόλια:

Naf είπε...

"ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός για την Μεσογειακή Αλιεία απαγορεύει το ψάρεμα με τράτες, δράγες, γρι-γρι, γρίπους, πεζότρατες ή παρόμοια συρόμενα δίχτυα πάνω από λιβάδια θαλάσσιας βλάστησης και ειδικά τα λιβάδια Ποσειδωνίας. Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης απαγορεύτηκε η αλιεία για όλα τα συρόμενα εργαλεία σε μόνο σε 57 θαλάσσιες περιοχές. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επικαλείται την έλλειψη χαρτογράφησης στις άλλες περιοχές της χώρας"

κοινώς: σιγά μην χαρτογραφηθούν ποτέ και σιγά τώρα μην ενοχλησουμε τους ψαράδες με "περιοχές προστασίας" και έχουμε άλλες απειλές απο αυτούς μετά.

την ελπίδα που την είδε κανείς;;;;σας παρακαλώ να μου πείτε που είδατε την ελπίδα...

One Happy Dot είπε...

Μην σκέφτεσαι αρνητικά! Αν θεωρούμε ότι τίποτα δεν διορθώνεται, τελικά τίποτα δεν θα διορθωθεί και θα μείνει η απορία τι πήγε στραβά! Αν σκεφτείς πόσο σάλιο χαλάσαμε να λέμε πόσο μας κόστισε το φορεματάκι της θείας Βίσση επι Eurovision καλύτερο είναι να μιλάμε για τα ίδια ποσά με την οικολογική προοπτική ότι κάτι μπορεί να διορθωθεί...ή να δημιουργηθεί! Think green, think blue! ;)

Thamnos είπε...

Πέρυσι στην ωράια Κύθνο καθώς καναμε ενα αθώο απογευματινό παραγάδι, πιάσαμε τύπο που έκανε ψαροντούφεκο με μπουκάλες!!!
Καλέσαμε το Λιμενικό όπου μας απάντησε πως στο συγκεκριμένο νησί το Λιμενικό ΔΕΝ έχει ΣΚΑΦΟΣ για περιπολίες ή κυνήγι παρανόμων αλλά έπρεπε να καλέσουμε στο Λιμενικό της Σύρου για να στείλουν επανδωμένο σκάφος για να...κυνηγήσει τον παράνομο!!!
Ο καλός μας ψαροντουφεκάς την επομένη χαιρότανε και έδειχνε στους φίλους του τον τεράστιο σαργό που σκότωσε...
Δεν φτανει μια υπουργική απόφαση ούτε ενα Greenpeace πλοίο για να αλλάξει η κατάσταση, εμεις οι ίδιοι πρεπει να αλλάξουμε και οι φίλοι μας που μας επιβραβεύουν για τα κατορθώματα μας.
Μα καλά Λιμενικό χωρίς σκάφος??? κατι μου μοιάζει με τον γυμνό με τα χέρια στις τσέπες...

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

Δεν εντοπίζω διαφωνία ως προς τη διαπίστωση του προβλήματος,το οποίο δεν είναι το μόνο, ασφαλώς! Εκεί που η κουβέντα μπορεί να έχει μακρύ δρόμο, είναι ο τρόπος θεραπείας παρόμοιων φαινομένων. Η "Φωτογραφία της εβδομάδας", δίπλα στο κείμενο, θίγει ένα παρόμοιο θέμα, αλλά της στεριάς! Πριν από λίγο στο blog Ellies'spot, έγραψα οτι " όσο η λέξη ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ παραμένει συνώνυμη της ρουφιανιάς, δεν υπάχει ελπίδα να αλλάξει κάτι σ' αυτόν τον τόπο". Ας απενοχοποιήσουμε τη λέξη! Ας την κάνουμε συνώνυμη της υπευθυνότητας και της υποχρέωσής μας ως Πολιτών! Ας πάψουμε να "καταγγέλουμε" σε ταβέρνες και ουζερί μεταξύ παϊδιών και αστακομακαρονάδας! Υπάρχει,ακόμα ,ελπίδα!

Spy είπε...

Δεν είναι και πάρα πολύ άσχετο με το θέμα. Ίσως θα σε ενδιέφερ να διαβάσεις αυτό: http://lotofagus.blogspot.com/2008/06/blog-post_20.html